Domáca pizza
Suroviny:
- 0,5 kg múka hladká
- podľa chuti ja som dal asi 1 - 2 ČL soľ
- Kvások:
- 1/2 kocky - 21g kvasnice
- 1 čl cukor
- 0,5 l voda vlažná
- na zasypanie múka hladká
- Paradajkový základ:
- 115 g pretlak paradajkový (Hamé)
- 1 ČL oregano
- podľa chuti soľ
- podľa chuti cukor
- Obloha:
- podľa potreby syr údený tekovský
- šunka dusená
- saláman inovecká
- na kolieska cibuľa
- šampiňóny sterilizované
Postup prípravy receptu:
1
Spravíme kvások: do vody rozdrobíme kvasnice, dáme cukor a zamiešame. Na vrch spravíme vrstvičku múky. Necháme asi 10 min. kysnúť. (ja som to mal v kuchyni kde sa varilo tak tam bolo teplo.
2
Soľ zľahka zamiešame do múky, vylejeme kvások a miešame. Podľa potreby ešte dolievame vodu alebo pridávame múku. Dobré cesto zje všetku múku. Keď sa cesto nelepí na ruky a na misu, tak z neho spravíme bochník, aby vrchná strana bola hladká. Trocha posypeme múkou a necháme pod utierkou v teple kysnúť asi pol hodinu aby sa cesto zdvojnásobilo.
3
Kým cesto kysne spravíme si paradajkový základ: paradajkový pretlak zmiešame s oreganom, a podľa chuti so soľou a cukrom.
4
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice. Z polovíc si spravíme bochníky ako ten veľký a necháme 5 min. pod utierkou kysnúť. Bochník si rukou ponaťahujem a valčekom vyvaľkáme čo najtenšie cesto a na veľkosť plechu (každý má iný).
5
Plech si vymastíme troškou olivového oleja, položíme naň cesto, okraje ešte trošku omastíme a nanesieme paradajkový základ. Na oblohe záleží len na vás a na vašej fantázii. :) Ja som spravil takto: dusenú šunku som poukladal tak aby sa neprekrižovala, pridal som kolieska inoveckej salámy, tenké cibuľové kolieska, nakrájané šampiňóny z konzervy na plátky, posypal som vrstvou syra a ešte posypal korením na pizzu.
6
A takto opakujeme aj s druhým bochníkom a ten môžeme spraviť na spôsob Hawai: na cesto nanesieme paradajkový základ, šunku, pokrájaný ananás z konzervy, syr, korenie. Pečieme vo vyhriatej elektrickej rúre na 200° bez ventilátora lebo by pri ventilátore prihorela aby bolo vidieť že je upečená (ako na potvoru som sa nedíval na hodiny :( ). Ešte teplú krájame a jeme. :) Malo by sa piecť pri 230° ale to iba pri tenkom ceste a to neplatí u mňa :D A čím hrubšie cesto tým menšia teplota.